Παρασκευή 21 Μαΐου 2010



Γιά τη Μέρα της Μητέρας


Το θέμα της Μητέρας είναι τόσο μεγάλο, τόσο καθοριστικό και σημαντικό που θα έπρεπε να προβληματιζόμαστε γι αυτό σε καθημερινή βάση και όχι με πλαστές ημερίδες με διάρκεια μιάς ημέρας το χρόνο.


Αποφεύγοντας τα συνήθη δοξαστικά κείμενα, σκεφτήκαμε να παραθέσουμε ένα μικρό απόσπασμα με το οποίο τελειώνει το βιβλίο της η Christian Olivier, Γαλλίδας φιλολόγου, ψυχολόγου και ψυχαναλύτριας, μητέρας τριών παιδιών.


Christian Olivier, Τα παιδιά της Ιοκάστης, εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ/Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα, 1984

(σελ. 217)


”…Για να υπάρξει η Γυναίκα πρέπει πρώτα ν΄απομυθοποιηθεί η Μητέρα, που η βασιλεία της σπέρνει στον άντρα το μισογυνισμό και στη γυναίκα τη ζήλεια. Μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει μιά άλλου είδους οικογένεια, μιά άλλου είδους εκπαίδευση, μιά νέα κατανομή καθηκόντων για τους γονείς μέσα κι έξω απ΄την οικογενειακή εστία. Μόνον έτσι θα μπορεί το παιδί να βρίσκει απ΄τη στιγμή που θά΄ρχεται στον κόσμο ένα σημείο αναφοράς (το ίδιο φύλο μ΄εκείνο) και ταυτόχρονα ένα συμπλήρωμα (το αντίθετο φύλο): το ένα θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ταύτισης και το άλλο θα εξασφαλίζει τη δημιουργία του Οιδιπόδειου και θα επιβεβαιώνει την ταυτότητα του παιδιού. Όσο όμως η οικογένεια παραμένει χώρος διαφορών ανάμεσα στον αντρικό και το γυναικείο ρόλο, το παιδί θα βρίσκει πάντα μέσα σ΄αυτήν το σπόρο του σεξισμού.


Πρέπει οι άντρες και οι γυναίκες ν΄αποκτήσουν ισότητα ρόλων μέσα απ΄τη διαφορά των φύλων, έτσι ώστε το παιδί να συνειδητοποιήσει εξαρχής ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυό κορμιά δε σημαίνει υποχρεωτικά και διαφορά ισχύος, πεποίθηση που μέχρι τώρα αποτελούσε τη βάση στον πόλεμο ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες”.